luni, 14 februarie 2011

Mass-uri pentru criza

Plec de la faptul ca nu sunt de formatie economist, dar cred ca Guvernul putea gasi si alte masuri anti-criza. Ca tot vorbim de reformarea sistemului public, va propun mai jos cateva solutii care ar putea face ca masurile drastice luate de Guvern sa fie reduse.

1. Eliminarea a 50% din functiile de conducere din cadrul institutiilor de stat atat centrale cat si locale. Nu este nevoie de atatea functii de conducere. Ex: O directie nu trebuie sa aiba 1 Director General, 1Director adjunct, 1Sef Serviciu. Aceasta poate sa ramana doar cu un Director General.

2. Reducerea cheltuielilor cu abonamentele la telefoane si cu benzina. Trebuie impus un barem mai mic pentru minutele folosite si platite din banii publici. Trebuie limitata cheltuiala cu benzina, la un numar mai mic de litri de benzina pentru fiecare masina.

3. Organizarea tuturor licitatiilor publice prin sistemul SEAP si inlaturarea baremului prin care sub o anumita suma nu se organizeaza licitatie.

4. Ajustarea cheltuielilor cu delegatiile externe la toate nivelele. Deplasarile sa se faca strict doar acolo unde este obligatoriu.

5. Reducerea cheltuielilor cu utilitatile in cadrul institutiilor publice. De foarte multe ori se consuma degeaba.

6. Reducerea cheltuielilor cu, consumabilele. A se cumpara strict ce este necesar.

7. Elaborarea unui plan pe termen de 1 an in care sa existe clar ce se va finanta pe aceasta perioada. Pe langa aceste prioritati sa nu se poata finanta altceva.

8. Comasarea fizica a institutiilor in cladiri mai mici, sau mai multe institutii in intr-o singura cladire.

9. Reducerea pana la minim a cheltuielilor cu achizitia de masini si alte obiecte de inventar.

10. Inchirierea cladirilor aflate in patrimoniu institutiilor locale si centrale in asa fel incat sa produca bani. Crearea unor parteneriate public-private.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu